Fototävling för elever som går en yrkesutbildning

#CedefopPhotoAward – En fototävling för yrkesutbildningar runt om i Europa

För elever som går ett yrkesinriktat program på gymnasienivå eller eftergymnasial yrkesutbildning.

Elever som vill delta ska bilda ett team på upp till tre medlemmar. Varje lag förväntas producera en originalfotohistoria bestående av tre till fem bilder och en berättelse på upp till 100 ord. Enskilda bidrag accepteras inte.

Tävlingen syftar till att lyfta fram dagens yrkesutbildningar runt om i Europa och visa hur en skoldag på en yrkesutbildning kan se ut för eleverna.

Det kommer delas ut priser för de två bästa fotoberättelserna. Första pris, kommer att bli en resa till Bryssel för det vinnande laget och en lärare/handledare att delta i den europeiska yrkesfärdighetsveckan under prisceremoni den 24 november. Andra pris, kommer att bli en resa till Thessaloniki för laget och en lärare/Handledare för öppnandet av Thessaloniki International Film Festival den 2 november 2017.

Tävlingen börjar den 24 april 2017 och slutar den 15 juli 2017

Läs mer om tävlingen och ta del av reglerna och ansökningsformuläret här:

http://www.cedefop.europa.eu/en/tags/cedefopphotoaward

Regler & Ansökningsformulär

 

Lycka till!

Share This:

Nyhetsbrev från Euroskills

Ta del av EuroSkills Nyhetsbrev – Maj 2017

Share This:

Dags att söka Yrkes-SM 2020.

 

Nu öppnar anbudsförfarande för arrangerande av Yrkes-SM 2020. WorldSkills Sweden söker en engagerad region för evenemanget.

Under Yrkes-SM2018 i Uppsala är det dags att lämna över Yrkes-SM flaggan till nästa värd. Anbudsunderlaget som innehåller mer information finns att ta del av nedan.

Anbudsunderlag Yrkes-SM 2020

Yrkes-SM är en del i en långsiktig satsning på att lyfta yrkesutbildningarnas kvalitet och att få fler ungdomar att söka sig till utbildningar som matchar de framtida behoven av yrkeskompetens. 

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 30–40-tal yrken. Under tre intensiva dagar erbjuds skolor och allmänhet att gratis få besöka det uppemot 14 000 kvm stora arrangemanget för att få möjligheten att titta, fråga och själva få prova på olika yrken. läs mer om Yrkes-SM på www.yrkessm.se

 

Bakgrund:
WorldSkills Sweden har som mål att höja kvaliteten, statusen och intresset för svensk yrkesutbildning. WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan. Utöver dessa parter medverkar även branschorganisationer, yrkesnämnder, myndigheter, skolor och företag aktivt och ekonomiskt i denna angelägna och viktiga satsning.

Yrkes-SM har genomförts sedan 2004 och är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till moderna yrkesutbildningar inom bygg, design, industri, it, service, vård- och tekniksektorn. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 30–40-tal yrken. Under tre intensiva dagar erbjuds skolor och allmänhet att gratis få besöka arrangemanget för att få möjligheten att titta, fråga och själva få pröva på.
Besök gärna www.yrkessm.se för mer information om evenemanget.

Share This:

Wake up – Dr West testar yrken

AFA Försäkring vill bidra till att förbättra arbetsmiljön och hälsan i arbetslivet. Med en serie filmer där psykologen Samuel West provar olika yrken vill vi öka intresset för arbetsmiljöfrågor bland unga i arbetslivet på ett underhållande och lärorikt sätt.

Filmerna ger tips om hur man kan förebygga arbetsmiljörisker inom en rad vanliga yrken. För varje yrke presenteras vägar till ökad kunskap och webbplatser med verktyg som kan bidra till en bättre arbetsmiljö. Filmserien Wake up – Dr West testar yrken är framtagen med utgångspunkt i den forskning AFA Försäkring finansierar och i statistik från vår skadedatabas.

– Tanken är att filmerna ska ge en inblick i hur det är att arbeta i arbetsmiljöer som undersöks i forskningen vi finansierar. Syftet är att öka intresset för arbetsmiljöfrågor, särskilt bland unga, säger Susanna Stymne Airey, chef för FoU och enheten Förebygga på AFA Försäkring.

– Varje film visar hur man kan hantera arbetsmiljörisker inom ett specifikt yrke och hänvisar till konkreta arbetsmiljöverktyg. På så sätt vill vi bidra till att minska skador och ohälsa på arbetsplatserna och verka för ett hållbart arbetsliv.

Läs mer och se filmerna på  https://www.afaforsakring.se/forebyggande/wake-up/

 

 

Share This:

SM Unga Bagare

SM unga bagare genomförs på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. Totalt tio tävlanden från hela landet gör upp om medaljerna. Vid tävlingen avgörs även vem som får möjligheten att representera Sverige under WorldSkills Competition i Abu Dhabi 2017.

SM-tävlingen genomförs under 5 timmar, de tävlande ska då baka matbröd, franskbröd, vetebröd, wienerbröd och ett skådebröd eller en tårta. De tävlande bedöms hela tiden med avseende på bakverkens form, vikt och utseende. Dessutom bedöms och kontrolleras hela tiden hygienen. Som avslutande bedömning kommer domargruppen provsmaka några av bakverken.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna KåKå, Nord Mills och Sveba-Dahlén.

Läs mer om tävlingen här: http://www.smungabagare.se/

Kontakt person:

Sofia Jackson, Sveriges bagare & konditorer AB
Telefon: 08-762 67 83, Epost: kansli@bageri.se

 

Share This:

Uppstartsmöte Yrkes-SM 2018 Uppsala, 26 april

Äntligen dags för första uppstartsmötet för Yrkes SM 2018 i Uppsala med yrkespartner, partners och sponsorer. Mötet genomförs på IFU Arena den 26/4 i Uppsala.

Syftet med  uppstartsmötet är att informera om aktuellt läge samt inhämta underlag avseende vilka behov man har för att kunna genomföra en tävling inom ramen för Yrkes-SM 2018.

För mer information kontakta Patrik Svensson

Kalendariumet

Share This:

Ta del av slutrapporten från Euroskills2016.

EuroSkills2016 blev en inspirerande manifestation för yrkesutbildningar och framtidslust.

På plats fanns det 35 tävlingsyrken och 9 presentationsyrken representerade. Totalt var det 500 tävlanden från 34 olika länder. För besökarna fanns det också möjlighet att testa någon eller flera av de 26 prova på aktiviteter som fanns på plats.

EuroSkills2016 blev en publiksuccé!
Under tävlingsdagarna har 74 736 besök gjorts på EuroSkills. Antalet besökare, alltså unika personer som har besökt evenemanget, beräknas till cirka 65 000. Av dessa hade hela 34 000 skolelever föranmält sig.

Antalet besök överträffade allas förväntningar. Euroskills 2016 arrangeras på uppdrag av Worldskills Europe genom WorldSkills Sweden, Göteborg & Co och Svenska Mässan.

Ta del av EuroSkills slutrapport.

Share This:

Nya undersökningar om attityder till yrkesutbildning från SIFO och UB

Årligen, med start 2016, gör WorldSkills Sweden tillsammans med Ungdomsbarometern och SIFO undersökning kring attityder till yrkesprogram.

  • Många förknippar yrkesprogrammen med möjligheter till jobb. Få tycker att de har hög status.
  • Intressant utbildningsinnehåll, valmöjligheter och behörighet till vidare studier är viktigast i gymnasievalet (källa: Ungdomsbarometern 16/17). Jobb har en tydlig koppling till yrkesprogram men fler skulle sannolikt behöva betrakta innehållet som intressant och brett inför framtiden.
  • Generellt är förändringarna på ett nationellt plan små mellan 2016 och 2017 och faller inom felmarginalen.
  • Mot bakgrund av trenden med sjunkande söktryck till yrkesprogrammen, går det emellertid att göra tolkningen att attityderna inte följer samma trend, utan tycks ha planat ut. Dock skulle längre tidsserier behövas för att fastslå detta.

Läs mer i undersökningarna här.

SIFOs rapport
Ungdomsbarometerns undersökningwss_morkbla-gul_300x300px_100dpi

Share This:

Internationella kvinnodagen

WorldSkills tillsammans med över 40 medlemsländer uppmärksammar den internationella kvinnodagen den 8 mars. Tillsammans jobbar vi för ett jämställt samhälle.

Worldskills Sweden vill uppmana alla yrkesskickliga kvinnor ute i landet att ta en bild i sitt arbete under #: #SkillsForAll #HeForShe #iwd2017

På Worldskills hemsida kan man läsa om flera kvinnliga förebilder och deras yrkesval. https://www.worldskills.org/what/promoting-skills/heforshe/ . Missa inte artikeln om vår tävlande Caroline Söderqvist

“We aim to speak up for women, for young women, and for girls”, said the President of WorldSkills, Simon Bartley. “So, that they can feel empowered to take any careers choice that they wish irrespective of the fact that that might be in an area that historically they may not have considered.”

#SkillsForAll #HeForShe #iwd2017

Share This:

WorldSkills Swedens informationsbrev, Februari 2017

Årets första informationsbrev från WorldSkills Sweden är publicerat.

>>Till informationsbrevet<<

läs om:

> Fortsättningen på Yrkesutbildningens År.
> Sammanfattning av EuroSkills 2016
> Besöksundersökningen från Euroskills.
> Hur förbereder vi Yrkeslandslaget 2017
> WorldSkills Competition 2017, Abu Dhabi
> Missa inte mötet för yrkespartners och sponsorer, 7 februari!

Vill du få informationsbrevet direkt till din mejl?
Anmäl dig här:

http://worldskills.us9.list-manage2.com/subscribe…

Share This: