UPPSTARTSMÖTE YRKES-SM 2018 UPPSALA, 26 APRIL

Äntligen dags för första uppstartsmötet för Yrkes SM 2018 i Uppsala med yrkespartner, partners och sponsorer. Mötet genomförs på IFU Arena den 26/4 i Uppsala.

Syftet med  uppstartsmötet är att informera om aktuellt läge samt inhämta underlag avseende vilka behov man har för att kunna genomföra en tävling inom ramen för Yrkes-SM 2018.

För mer information kontakta Patrik Svensson

Kalendariumet

Share This:

Ta del av slutrapporten från Euroskills2016.

EuroSkills2016 blev en inspirerande manifestation för yrkesutbildningar och framtidslust.

På plats fanns det 35 tävlingsyrken och 9 presentationsyrken representerade. Totalt var det 500 tävlanden från 34 olika länder. För besökarna fanns det också möjlighet att testa någon eller flera av de 26 prova på aktiviteter som fanns på plats.

EuroSkills2016 blev en publiksuccé!
Under tävlingsdagarna har 74 736 besök gjorts på EuroSkills. Antalet besökare, alltså unika personer som har besökt evenemanget, beräknas till cirka 65 000. Av dessa hade hela 34 000 skolelever föranmält sig.

Antalet besök överträffade allas förväntningar. Euroskills 2016 arrangeras på uppdrag av Worldskills Europe genom WorldSkills Sweden, Göteborg & Co och Svenska Mässan.

Ta del av EuroSkills slutrapport.

Share This:

NYA UNDERSÖKNINGAR OM ATTITYDER TILL YRKESUTBILDNING FRÅN SIFO OCH UB

Årligen, med start 2016, gör WorldSkills Sweden tillsammans med Ungdomsbarometern och SIFO undersökning kring attityder till yrkesprogram.

  • Många förknippar yrkesprogrammen med möjligheter till jobb. Få tycker att de har hög status.
  • Intressant utbildningsinnehåll, valmöjligheter och behörighet till vidare studier är viktigast i gymnasievalet (källa: Ungdomsbarometern 16/17). Jobb har en tydlig koppling till yrkesprogram men fler skulle sannolikt behöva betrakta innehållet som intressant och brett inför framtiden.
  • Generellt är förändringarna på ett nationellt plan små mellan 2016 och 2017 och faller inom felmarginalen.
  • Mot bakgrund av trenden med sjunkande söktryck till yrkesprogrammen, går det emellertid att göra tolkningen att attityderna inte följer samma trend, utan tycks ha planat ut. Dock skulle längre tidsserier behövas för att fastslå detta.

Läs mer i undersökningarna här.

SIFOs rapport
Ungdomsbarometerns undersökningwss_morkbla-gul_300x300px_100dpi

Share This:

Internationella kvinnodagen

WorldSkills tillsammans med över 40 medlemsländer uppmärksammar den internationella kvinnodagen den 8 mars. Tillsammans jobbar vi för ett jämställt samhälle.

Worldskills Sweden vill uppmana alla yrkesskickliga kvinnor ute i landet att ta en bild i sitt arbete under #: #SkillsForAll #HeForShe #iwd2017

På Worldskills hemsida kan man läsa om flera kvinnliga förebilder och deras yrkesval. https://www.worldskills.org/what/promoting-skills/heforshe/ . Missa inte artikeln om vår tävlande Caroline Söderqvist

“We aim to speak up for women, for young women, and for girls”, said the President of WorldSkills, Simon Bartley. “So, that they can feel empowered to take any careers choice that they wish irrespective of the fact that that might be in an area that historically they may not have considered.”

#SkillsForAll #HeForShe #iwd2017

Share This:

WorldSkills Swedens informationsbrev, Februari 2017

Årets första informationsbrev från WorldSkills Sweden är publicerat.

>>Till informationsbrevet<<

läs om:

> Fortsättningen på Yrkesutbildningens År.
> Sammanfattning av EuroSkills 2016
> Besöksundersökningen från Euroskills.
> Hur förbereder vi Yrkeslandslaget 2017
> WorldSkills Competition 2017, Abu Dhabi
> Missa inte mötet för yrkespartners och sponsorer, 7 februari!

Vill du få informationsbrevet direkt till din mejl?
Anmäl dig här:

http://worldskills.us9.list-manage2.com/subscribe…

Share This:

Ta del av: EuroSkills 2016 – besöksundersökning.

puff_euroskills-dark

Under  EuroSkills 2016 i Göteborg, intervjuades besökare för att få veta mer om deras inställning till yrkesprogram. Samt om deras besök på tävlingsarenan gjort någon skillnad.   Utförd av Ungdomsbarometern

I undersökningen intervjuades grundskoleelever, arbetssökande, gymnasieelever och föräldrar.

I sammanfattningen kan man bland annat läsa,

”Under EuroSkills säger grundskoleelever att de framförallt fått bättre kunskap om vilka yrkesprogram som finns, olika yrken och branscher, jobbmöjligheter efter ett yrkesprogram samt vad de tycker är intressant. Föräldrar har först och främst fått bättre kunskap om olika yrken och branscher, men svarar överlag att de lärt sig mer.”

>>Ta del av undersökningen.

Share This:

Dags att göra ett smart gymnasieval.

DinTalang.se

Del två av yrkesutbildningskampanjen DinTalang är i full gång, och som i första hand vänder sig till alla i årskurs 9 som ska göra sitt gymnasieval nu under januari och februari. 8 nya filmer har tagits fram för att lyfta yrkesutbildningarna som ett smart val.

Första kyssen

Temat för kampanjen är att yrkesutbildning är ett smart val och budskapet är att man bör överväga att välja en utbildning och karriär efter sitt intresseområde och talang.

Kampanjen fokuserar dessutom på att man kan välja att läsa kurser som ger grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram.

Kampanjen förs i olika sociala medier under hashtaggen #DinTalang. Besök dintalang.se, och ta del av filmerna och materialet som finns där.

– Vi ser den här satsningen som en bra och viktig fortsättning för att påverka och vända den nedåtgående trenden för antalet sökande till yrkesprogrammen. Arbetet som nu intensifieras är ett steg i ett långsiktigt arbete med att visa möjligheterna som erbjuds för de som gör ett smart val och väljer en yrkesutbildning, säger Pontus Slättman, vd för WorldSkills Sweden.

 

din talanf

 

Share This:

2 guld, 2 silver och 2 brons på EuroSkills

Det blev sex svenska medaljer på Yrkes-EM i Göteborg och 11 Medallions for Excellence gick till svenska tävlande. Guldmedaljerna togs av Johannes Johnsson, industrielektriker från Vånga, och Lovisa Petri, hudterapeut från Ydre. Silvermedaljerna togs av Evelyn Piros, hotellreceptionist från Malmö, och Andreas Sjöberg, lastbilstekniker från Myckelgensjö. Bronsmedaljerna togs av Daniel Carlberg, murare från Ytterby, och Patrik Eriksson, VVS-montör från Vansbro. 

Sex svenska tävlande intog stolt scenen när medaljerna delades ut under söndagens avslutningsceremoni. Utöver pallplatserna tilldelades också 11 Medallions for Excellence till tävlande från det svenska Yrkeslandslaget. Medallions for Excellence är en utmärkelse som tilldelas tävlande med exceptionellt hög kvalitet och höga poäng (500 eller över) i respektive yrkeskategori. Mästerskapet är nu över och hela 74 736 besökare tog sig till Svenska Mässan i Göteborg mellan 1-3 december för att följa Europas yrkesskickligaste ungdomar medan de tävlade.

Det svenska Yrkeslandslaget består av totalt 31 unga talanger som i veckan har representerat Sverige när de tävlat mot europiskt motstånd. Ungdomar från totalt 28 länder har tävlat inom 35 olika yrken på Yrkes-EM. 400 skolor har tagit sig till tävlingarna för att titta på de 500 tävlande som fått sina yrkesfärdigheter prövade under långa, intensiva dagar.

Medaljbilder »

GULDMEDALJER: 
Johannes Johnsson 
Industrielektriker från Vånga
Ni kan nå Johannes på: 073-505 23 19

– Det känns helt fantastiskt, det är glädjerus i hela kroppen. Jag förstår fortfarande ingenting. Det har varit intensivt, väldigt mycket stress och mycket att göra hela tiden. Men det har funkat bra, uppenbarligen, säger Johannes 

Lovisa Petri 
Hudterapeut från Ydre
Ni kan nå Lovisa på: 070-616 15 70

– Jag har sagt i två års tid att jag ska ta guld så det känns fantastiskt. Jag kände att jag gjorde bättre ifrån mig än vid VM i Leipzig så jag kunde inte annat än hoppas på en medalj, säger Lovisa

SILVERMEDALJER: 
Evelyn Piros 
Hotellreceptionist från Malmö
Ni kan nå Evelyn på: 073-676 91 77

– Jag tänkte att, i bästa fall så kanske jag kan lukta på bronset, men så ropar de upp silvret och det känns underbart. Jag är fortfarande chockad men nu ska det firas. Jag är så stolt och glad, säger Evelyn

Andreas Sjöberg 
Lastbilstekniker från Myckelgensjö
Ni kan nå Andreas på: 076-810 95 12

– Det känns helt underbart. Det har varit tufft och riktigt svårt så nu är man nöjd. Jag har dessutom varit sjuk och då trodde jag aldrig att det skulle gå såhär bra. Det kom som en blixt från klar himmel. Nu är det bara att fira med laget, säger Andreas

BRONSMEDALJER: 
Daniel Carlberg 
Murare från Ytterby
Ni kan nå Daniel på: 073-340 61 50

– Helt otrolig känsla det här. Det har varit väldigt tuffa dagar, men det har flutit på bra så jag hoppades att jag låg i toppen. Nu blir det att fira med laget hela natten och smälta det här, säger Daniel

Patrik Eriksson 
VVS-montör från Vansbro
Ni kan nå Patrik på: 073-039 47 29

– Det känns jättebra, jag trodde inte att jag skulle nå pallen. Jag gjorde några misstag under första dagen som jag trodde skulle hänga i. Men nu känns det otroligt, jag har kämpat så hårt för detta. Det känns grymt, säger Patrik

MEDALLIONS FOR EXCELLENCE: 

Adrian Bentland (Placering: 8) 
Automationstekniker (två tävlande i lag)
070 573 12 91
Lindome

Wilhelm von Heideken (Placering: 8. Bäst i Norden) 
Automationstekniker (två tävlande i lag)
070 765 29 76
Malmköping

Emil Björnerman (Placering: 6) 
CNC-operatör (fräsning)
076-284 88 48
Nybro

Hannah Forsberg (Placering: 8) 
Servitris
073-766 41 65
Bjärred

Oskar Johansson (Placering: 5. Bäst i Norden) 
Plattsättare
073-805 58 00
Borås

Simon Johansson (Placering: 6) 
Trädgårdsanläggare (två tävlande i lag)
072-381 43 44
Malmö

Rasmus Westlund (Placering: 6) 
Trädgårdsanläggare (två tävlande i lag)
073-553 86 84
Strängnäs

Olivia Jonsson (Placering: 4) 
Frisör
073-828 47 81
Luleå

Anna Karlsson (Placering: 6) 
Florist
070-268 11 63
Norrköping

Johan Ledin (Placering: 5)  
Elektriker
070-611 27 41
Sidensjö

Gustav Leonhardt (Placering: 4) 
Kock
076-243 98 99
Stockholm

David Löwing (Placering: 4)  
Möbelsnickare
070-293 05 41
Tidaholm

Jonathan Rydberg (Placering: 5)  
Personbilstekniker
073-352 03 29
Tyresö

ÖVRIGA TÄVLANDE: 

Richard Andersson (Placering: 7) 
Plåtslagare
070-297 08 30
Alvhem

Joakim Carlsson (Placering: 11) 
Svetsare
072-370 27 50
Finja

Emil Eriksson (Placering: 10) 
Målare
076-791 16 66
Rättvik

Adrian Flodell (Placering: 11) 
IT-tekniker
070-957 00 87
Katrineholm

Viktor Gustafsson (Placering: 8) 
CAD-operatör
070-919 92 97
Vadstena

Johanna Hansson (Placering: 6) 
Visual Merchandiser/dekoratör
070-749 16 60
Eskilstuna/Södertälje

Henrik Johansson (Placering: 6) 
Golvläggare
073 435 13 35
Stockholm

Eric Norman (Placering: 11) 
Webbdesigner
076-275 99 17
Västerås

Fanny Saxberg (Placering: 9) 
Undersköterska
073-971 88 71
Vänersborg

Kasper Svensson (Placering: 9) 
Träarbetare
070-256 18 16
Fjälkinge, Kristianstad

Anton Söderberg (Placering: 11) 
IT-tekniker
072-234 01 52
Skänninge

Ester Wikström (Placering: 12) 
Grafisk designer
076-768 01 12
Mölndal

 

Share This:

1:a tävlingsdagen avklarad med över 20 000 besökare.

Kanske var det statsministerns inspirerande ord från gårdagen som gjorde att många i det svenska Yrkeslandslaget lyckades lite extra bra idag. Trots att det inledningsvis på sina ställen var lite frågetecken kring körschemat kom arbetet igång riktigt bra efter ett tag och flera i laget tyckte mot slutet av dagen att det hade gått riktigt bra. Konkurrensen är som alla vet stenhård men det svenska laget har högsta möjliga fokus inför dag två och tre så imorgon håller vi tummarna för ett nytt bra dagsresultat. Heja Yrkeslandslaget!

Bilder från dag 1 »

Filmer »

Share This:

Statsministern invigde EuroSkills! 

Nu börjar kampen om medaljerna.

Statsminister Stefan Löfven var på plats i Göteborg för att lyckönska det svenska Yrkeslandslaget inför tävlingarna och invigde därefter EuroSkills. Statsministern som dagen till ära äntrade scenen i svetshjälm, betonade i sitt tal särskilt vikten av yrkeskunnande för Sveriges framtid och att tävlingar av den här digniteten hjälper oss att öka fokus på detta. Den pampiga invigningsceremonin hölls i Scandinavium inför åtskilliga gäster från hela Europa.

Efter tävlingsdeltagarnas flaggparad och presentation varvades underhållning, musik och dans. Förutom alla tävlande delades scenen av 50 dansare från Balettakademin och under ledning av dirigent Ulf Wadenbrandt tog en symfonietta ton och skapade episka musikinslag tillsammans med coola DJ beats. Bland annat bjöds det på en hitkavalkad av svenska låtar som toppat Billboardlistan.

Invigningskvällens final lyfte genom glädje och gemenskap taket på Scandinavium tillsammans med tre fantastiska sångare; Sofia Jung från succémusikalen Hair, Mia Stegmar och Alexander Strandell. EuroSkills Opening ceremony kom att bli en kväll som många kommer minnas.

Se bilder från invigningen här »

Share This: