Nu står det klart, storsatsning på Yrkesutbildningens år 2016!

Regeringen, LO och Svenskt Näringsliv höll tidigt i morse ett pressmöte där de offentliggjorde en storsatsning på drygt 30 miljoner kronor under 2016 för att få fler ungdomar att inse att de yrkesinriktade programmen är ett smart val och en bra start på karriären samt för att öka kvaliteten och statusen på dessa jobb.

Evenemangen Yrkes-SM i Malmö och Yrkes-EM i Göteborg som WorldSkills Sweden arrangerar under 2016 kommer nu genom den här satsningen att kunna kompletteras och förstärkas med flera insatser under året som exempelvis Årets Yrkeslärare, riktade ungdomskampanjer mm.

– Vi ser det här som en bra start och insats för att vända den nedåtgående trenden för antalet sökande till yrkesprogrammen. Arbetet som nu intensifieras är ett steg i ett långsiktigt arbete med att visa möjligheterna som erbjuds för de som gör ett smart val och väljer en yrkesutbildning. Även kvalitetshöjande insatser i yrkesutbildningen är lika viktiga, säger Pontus Slättman, vd för WorldSkills Sweden.

I budgetpropositionen för 2016 har regeringen också föreslagit ett yrkesutbildningspaket, med bland annat en förstärkt satsning för fler behöriga yrkeslärare, satsningar på förbättrad studie- och yrkesvägledning och satsningar för att stärka samverkan mellan skola och arbetsliv.

 

presskonferens

Peter Jeppsson, vice vd Svenskt Näringsliv, Aida Hadzialic, Gymnasie- och kunskapslyftsminister och Tobias Baudin, vice ordförande LO vid offentliggörandet av satsningen som skedde på S:t Martins gymnasium i Solna.

aida_malar

Inledningsvis fick Aida Hadzialic prova på att tapetsera. Hon instruerades av elever som går yrkesutbildning till målare.

Share This: