- Yrkestävlingar

Andreas Markstedt är WorldSkills Swedens nya tekniska delegat för WorldSkills Europe och EuroSkills. Även om rollen som teknisk delegat är ny för Andreas är han välbevandrad när det gäller internationella yrkestävlingar.
Vad är en teknisk delegat?
Den tekniska delegaten är den som har det övergripande ansvaret för lagets förberedelse och genomförande av en tävling samt bistår experterna och ser till deras bästa under tävlingen. Den tekniska delegaten stöttar även tävlingsorganisationen genom att överse ett till två yrken under tävlingens genomförande som så kallad Jury President.
Andreas och rollen som teknisk delegat
Andreas har lång erfarenhet av skol- och yrkestävlingar; på både nationell och internationell nivå. Han har varit Expert, Expert Lead, vice Chefsexpert och Chefsexpert för plattsättning under Yrkes-EM och Yrkes-VM samt anordnat och bedömt skol- och yrkestävlingar i plattsättning och murning, bland annat på Yrkes-SM.
Nu när Andreas har varit engagerad i Yrkeslandslaget i över 10 år säger Andreas att rollen som teknisk delegat är en ny spännande utmaning.
– Jag ser framemot att fortsätta att vara en del av Sveriges viktigaste landslag; Yrkeslandslaget. Det ska också bli roligt att få ta större del av vad som händer bakom kulisserna. Som expert har man det fullt upp i sitt eget yrke och nu kommer jag kunna se helheten på ett annat sätt.
Yrkes-EM i Herning 2025
Andreas första tävling som teknisk delegat är redan 2025. Men Andreas ser ödmjukt för uppgiften.
– Jag vill känna mig tillräckligt förberedd på de utmaningar som kan uppstå. Men det är klart att det man inte trodde kunde hända händer. Jag hoppas kunna kliva in med ett lugn och en trygghet. Det känns bra med att det finns mycket rutin och erfarenhet i laget, och det är helt enkelt att fråga om hjälp om det skulle behövas.
Brinner för yrkesutbildningsfrågor
Andreas gick själv ett yrkesprogram på gymnasiet. Han började jobba direkt efter student som murare och plattsättare. Efter 16 år sadlade han om och blev yrkeslärare. Som yrkeslärare har Andreas arbetat mycket med att utveckla läromedel och skol- och yrkestävlingar. Han har även verkat för att höja status och kvalitet på yrkesutbildningar.
När Yrkes-SM genomfördes i Piteå 2004 var det första gången Andreas hörde att det gick att tävla i yrkesskicklighet. Tio år senare, 2014, blev han kontaktad av Byggbranschens Yrkesnämnd, BYN, för att ansvara för tävlingar i plattsättning på Yrkes-SM och för att ta en roll som expert på internationell nivå.
– Jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på, men det var bara att hoppa in och lära sig hur allt går till, allteftersom. Att engagera mig i yrkestävlingar; det är ett beslut jag aldrig ångrar.
Skoltävlingar
Andreas har också varit arrangör för många skoltävlingar genom åren; en fråga som han fortfarande brinner för.
– Skoltävlingar är ett verktyg för att säkra kvaliteten på yrkesutbildningen. Det är en väg att gå för att få en mer likvärdig utbildning i Sverige inom yrkesprogrammen.
En hög, jämlik kvalitet på yrkesutbildning nationellt är också något som gynnar Sverige i längden. Bra yrkesutbildning säkerställer att Sverige rullar. På samma sätt som att nationella yrkestävlingar är ett sätt att jämföra skolors yrkesutbildning är internationella yrkestävlingar ett sätt att mäta hur svensk yrkesskicklighet står sig mot andra länders.
Senast ändrad: 11/12/24
Fler nyheter att läsa

Yrkeskampen vann Svenska Utbildningspriset för Årets resultat
Läs mer

Yrkestävlingar, Yrkesutbildning
Alla VVS-montörers dag 2025
Läs mer

Attitydmätning 2025: Fler ser yrkesutbildning som ett smart val – men utmaningar kvarstår
Läs mer

Yrkesutbildning
Grattis på kakelplattans dag!
Läs mer

Rapporter, Yrkesutbildning
Årsrapporten 2024 – Ett jubileumsår på många sätt
Läs mer

Allt positivare syn på yrkesutbildning enligt ny rapport
Läs mer

Skola
Yrkeskampen slog rekord igen – 22 000 elever anmälda till 2024–2025
Läs mer

Yrkestävlingar
Ny lagledare för Yrkeslandslaget 2025: Jasmin Aslan
Läs mer

Yrkestävlingar
Ny officiell delegat för WorldSkills International
Läs mer